Hoe het allemaal begon…

1e Snackwagen aan Smoussesteeg
(nu Cohensteeg)

Van de allereerste snackwagen met gebakken vis in 1977 tot de uitgebreide ijssalon, cafetaria en cateringservice van nu: Jacco’s Cafetaria heeft vele ontwikkelingen doorgemaakt. Inmiddels een begrip in Leusden, zorgvuldig opgebouwd door drie generaties van de familie Maarsseveen. Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

In aanbouw 1e Snackwagen

Broers Berthold en Jacco Maarsseveen: “Bij onze vader Sjaak werd in 1977 het idee geboren om voor zichzelf te beginnen. Voorheen maakte hij in het supermarktwezen verliesdraaiende filialen weer financieel gezond. Ook was hij betrokken bij de opzet van de eerste dependance van drogisterijketen Kruidvat in Enschede. Tot het op een gegeven moment bij pa begon te kriebelen. Hij wilde zijn rijke ervaring en expertise voortaan niet meer alleen voor anderen toepassen, maar in zijn eigen zaak steken.”

moeder bep

“Moeder Bep bereidde in de beginjaren thuis
nasiballen, gehaktballen en halve kippen in de oven.”

start - burgemeester

Scan8-1977---1979-Hamersveldseweg-nu-rabobank-to-bibliotheek-optimaal.jpg: JPEG image (798 KB)
1977 - 1979, Hamersveldseweg.
Nu rabobank tegenover bibliotheek.

Start aan de Torenakkerweg
Oprichter Sjaak Maarsseveen: “Ik was vijfendertig en wilde gewoon graag iets voor mezelf. Er was zeker groeipotentieel in Leusden, er werden veel nieuwe huizen gebouwd. De toekomstige bewoners wilde ik graag voorzien van heerlijke patat en snacks. De naam ‘Sjaaks Cafetaria’ was niet helemaal wat ik zocht. Dus koos ik voor ‘Jacco’s Cafetaria’, vernoemd naar mijn oudste zoon Jacco en mijn vader Co. Medio april 1977 startte ik, aan de Torenakkerweg. Mijn plek was het noodwinkelcentrum naast de Biezenkamp.”

Scan10-geroteerd.jpg: JPEG image (2.27 MB)
Een krantenartikel net voor de verhuizing naar de Middenweg.

Halve kippen, nasi- en gehaktballen van Bep
Na de eerste tien weken schrapte Sjaak de gebakken vis van het menu. Op dat moment verhuisde de snackwagen van de Biezekamp naar een weiland aan de Smausesteeg (nu Cohensteeg geheten). Vanaf deze locatie voorzag Sjaak Leusden een jaar lang van patat en snacks. Jacco en Berthold vertellen: “In die tijd deed onze moeder Bep veel voorbereidend keukenwerk. Thuis bereidde zij nasiballen, gehaktballen en halve kippen in de oven.” Sjaak vertrok om plaats te maken voor de bouw van winkelcentrum Hamershof. “De volgende en tevens laatste standplaats van mijn mobiele cafetaria was aan de Hamersveldseweg. Op de plek waar nu de Rabobank is gevestigd, verkocht ik veertien maanden mijn friet. Toen de bank werd gebouwd, zocht ik weer een nieuwe stek.”

Scan16-optimaal.jpg: JPEG image (684 KB)
Met burgemeester Rademaker op 30 augustus 1979.

Opening houten keet in 1979
Tijdens het frietbakken borrelden er bij Sjaak nieuwe ideeën op voor de toekomst. Gedurende vijf maanden bereidde hij zich, naast zijn werkzaamheden, voor op de bouw en inrichting van een nieuwe houten keet. Op 30 augustus 1979 opende burgemeester Rademaker de nieuwe houten cafetaria (zeven meter breed en vijftien meter lang) aan de Middenweg 3. Tegenwoordig is hier een huisartsenpraktijk gevestigd, en heet het Lepelaar, tegenover het huidige pand van Jacco’s. In die tijd was het nog een grote leegte, alleen restaurant ‘Hakhorst’ was er en een jaar later ook een pannenkoekenhuis. Sjaak: “Dit keer stond ik opnieuw middenin het weiland. Alles eromheen was nog in aanbouw. Mijn beste klanten waren dan ook bouwvakkers. Zij ruilden de saaie boterham van moeders in voor een lekkere snack van Sjaak.”

Scan17-optimaal.jpg: JPEG image (609 KB)
Sjaak krijgt een hand van de burgemeester.
Scan18-optimaal.jpg: JPEG image (936 KB)
Binnenin het cafetaria.

Burgemeester op bezoek
Sjaak spreekt vol lof over hoe de gemeente hem hielp bij de realisering van zijn plannen voor de nieuwe cafetaria aan de Middenweg. Zo stond gemeentedirecteur Pals voor hem klaar en verleende hij de benodigde vergunningen. “Het mooie was dat de burgemeester op een keer ’s avonds speciaal bij me langskwam in de zaak. Hij gaf mondeling zijn fiat voor de plaatsing van een extra container. Best bijzonder, dat kon nog gewoon in die tijd.” Vanaf toen werkten ook Sjaak z’n jongens mee. Jacco: “Ik bracht meer tijd door met het helpen van pa dan dat ik in de schoolbanken was te vinden. Kennelijk zat het ondernemen toen al in mijn bloed.”

1979 nieuwe keet

“In 1979 zat Leusden slechts 1 dag zonder patat. Dat was toen
Jacco’s snackwagen verhuisde naar een nieuwe houten keet.”

italiaanse gelato

Scan13-1979---1986-Middenweg-3-optimaal.jpg: JPEG image (1.74 MB)
Op de middenweg.

Italiaanse gelato in Leusden
Verpakt ijs en schepijs nam gretig aftrek in de zaak, dus besloot Sjaak om zelf ijs te gaan maken. “Al vanaf 1979 had ik die wens. Ik verdiepte me erin en in 1982 volgde ik mijn eerste cursus ijs bereiden. Een aantal ijsdiploma’s en reisjes naar Italië verder, kwam in 1984 mijn droom uit. Het eerste zelfbereide schepijs van Jacco’s was een feit. Nog steeds ga ik ieder jaar naar de ijsbeurs in Italië om daar te praten met collega’s en ideeën op te doen. Inmiddels versterkt mijn zoon Berthold mij. Samen zetten we onze ijstraditie voort.”

de tijd vooruit - a28

Eigen ontwerp
Weg wijs aanduiding bord

De tijd ver vooruit
Sjaak: “We beleefden mooie tijden in de houten keet. Nog steeds hebben onze klanten het over de goede sfeer. We groeiden met de buurt mee, de bouwwerkzaamheden rondom ons houten pand vorderden gestaag. Het weiland verdween geleidelijk en maakte plaats voor steen. Jacco’s was 7 dagen per week geopend, uniek voor toen. Ook het uitgaanspubliek dat was wezen stappen in De Til bezocht ons graag. Met onze uitgebreide menu’s waren we de tijd ver vooruit. Ook boden we maaltijden met drie componenten: aardappels, vlees en groenten. Een van de hardlopers in de houten keet was onze gegrilde kip. Verder begonnen we met salades en begin jaren 80 stonden we ook met oliebollen bij winkelcentrum Hamershof. Vanaf 1981 waren we met onze mobiele frietwagen van de partij bij evenementen, met name bij fietscrosswedstrijden.”

Nieuwe pand op de Lepelaar
Verkoopwagen friet en snacks

Jacco’s en wegenbouw A28
In de jaren 1984/1985 startte de aanleg van de A28. De wegwerkers wisten Jacco’s al snel te vinden. Jacco: “In het begin kwamen ze hun maaltijden halen, maar al gauw brachten we het lekkers ’s nachts naar de bouwers toe. Dit deden we vier nachten per week, van maandag tot en met donderdag. Ons record was 360 bezorgde maaltijden per nacht, in 1995. Populair onder de mannen waren de karbonades en halve kippen. Tot de crisis zich aandiende in 2007/2008, bedienden wij met veel plezier de wegenbouwers van de A28. We kunnen wel stellen dat die weg mede mogelijk is gemaakt door Jacco’s, haha!”

a28

“We kunnen wel stellen dat de aanleg van de A28 mede mogelijk is gemaakt door Jacco’s!”

’s Nachts wegenbouwers eten brengen
IJssalon Komenij

Italiaanse gelato in Leusden
IJstaart, verpakt ijs, soft- en schepijs nam gretig aftrek in de zaak, dus besloot Sjaak om zelf ijs te gaan maken. “Al vanaf 1979 had ik die wens. Ik verdiepte me erin en in 1982 volgde ik mijn eerste cursus ijs bereiden in Amsterdam. Een aantal ijsdiploma’s en reisjes naar Italië verder, kwam in 1984 mijn droom uit. Het eerste zelfbereide schepijs van Jacco’s was een feit!”

Calculator
Sjaak vervolgt: “IJs maken was vrij arbeidsintensief. In de begintijd maakten we ook nog zelf al het verse fruit schoon, vrachtwagens vol gingen er door onze handen. IJsbereiden is echt een ambacht: het komt aan op toepassing van exact de juiste verhoudingen. Voor het eerst in mijn leven gebruikte ik een calculator, voor het nauwkeurige rekenwerk. Ik had er zelf niet eens een, maar leende Jacco’s rekenmachine die hij op school gebruikte.” Nog steeds gaat Sjaak ieder jaar naar de ijsbeurs in Italië. “Daar koop ik grondstoffen in, praat ik met collega’s en doe ik ideeën op. Inmiddels versterkt mijn zoon Berthold mij. Samen zetten we onze ijstraditie voort.”

IJssalon op De Komenij
In 1985 kreeg Sjaak waardevolle tips en adviezen van meester-ijsbereider Peter Wolfsen. Deze kennis kwam goed van pas, want eind februari 1986 startte hij met een nieuwe ijssalon op De Komenij 1. De ijssalon was gelegen bij winkelcentrum Hamershof. De coöperatie van Veco IJs leverde de benodigde ijsmixen, -biscuit en -mixers.

“Voor het uiterst nauwkeurige rekenwerk bij het ijs bereiden gebruikte Sjaak voor het eerst in zijn leven een calculator.”

Afscheid van de houten keet
Opening huidige cafetaria

Nieuw thuis op Lepelaar 7 (toen nog Middenweg 3)
Na de opening van de ijssalon, begon Sjaak in maart 1986 aan de voorbereidingen voor een nieuw stenen onderkomen voor Jacco’s Cafetaria. Gesprekken met de architect, bank en gemeente volgden. Voor het gloednieuwe ontwerp tekende architect Chris Smit. Aannemer Van de Belt stortte eind 1986 de fundering. Toentertijd lag er alleen nog een zandweg en alle vrachtwagens die aan- en afleverden, zakten weg in het mulle zand. De oplossing kwam in de vorm van een shovel die de hele bakwand naar binnen bracht. Op 27 april 1987 opende burgemeester Rademaker het nieuwe, huidige gebouw op feestelijke wijze.

In gesprek met de burgemeester
Burgemeester Rademakers opent ook
de nieuwe cafetaria aan de Lepelaar

Utrechtse ijssalon
De zaken gingen zo goed, dat in 1988 de Utrechtse ijssalon Palermo werd geopend. Op de Columbuslaan voorzag deze salon tot 1995 de bewoners van Kanaleneiland van zalig Italiaans ijs. In Leusden werd in 1989 een extra ijsvriezer aangeschaft, waarmee Jacco’s investeerde in de toekomst. In die tijd leverde Jacco’s ook ijs aan andere cafetaria’s in Beest, Soest, De Bilt, Zeist en Westbroek. Jacco’s ijssalon op De Komenij verhuisde in 1995 naar een grotere zaak op Het Plein 1. Tegenover het pand van de huidige C1000 supermarkt werd hier tot 1996 zelfbereid ijs verkocht.

“Een shovel bracht de gehele bakwand van de nieuwe cafetaria naar binnen.”

Lucht foto Cafetaria Jacco’s
Berthold schept het eerste ijsje

Uitbreiding assortiment met tachtig ijssmaken
Berthold: “De laatste jaren groeide onze ijscapaciteit flink. Momenteel hebben we ongeveer 80 soorten ijs in ons assortiment, waarvan we er zo’n 40 in de vitrine hebben staan. Ons ijs wordt dagelijks vers bereid, onze fruitsmaken zijn gemaakt van vers fruit en lactosevrij. Voor de overige ijssoorten gebruiken we verse melk, rechtstreeks van een Leusdense boer. Jacco’s beschikt over hoogwaardige ijsmachines uit Italië.”

Zo mooi met sneeuw

Vernieuwingen en verbouwingen vanaf 2000
In 2000 werd op Lepelaar nummer 7 Jacco’s ijskeuken uitgebreid. In datzelfde jaar deden een compleet nieuwe bakwand plus nieuw interieur hun intrede. Andere veranderingen die in de jaren daarna volgden, waren een nieuwe tegelvloer, geheel nieuwe buitenpui en een nieuwe ijsvitrine. Ook een veilige rubberen werkvloer van gerecyclede autobanden was de investering dubbel en dwars waard. Verder kreeg Jacco’s digitale prijsborden waarop het rijke assortiment prijkt. Sjaak: “We denken graag mee met onze klanten en investeerden daarom ook in een aanbod van glutenvrije producten. Voor de bereiding van eten zonder gluten hebben we een aparte oven en pan die we alleen daarvoor gebruiken.”

de hele familie (zonder zus Bea
die werkte niet meer in de zaak)

Jongste generatie werkt mee
Sjaak laat zich in zijn werk graag inspireren door de dagelijkse omgang met mensen. “Mijn ondernemersfilosofie is: alles ligt open, sla je vleugels uit en ga!” Zijn kleinkinderen Jason, Boyd en Aniek werken, naast school, ook mee in de zaak. Sjaak: “Hard werken is iets wat ik ze mee wil geven. Als ze hier starten, beginnen ze met de vaat en ander schoonmaakwerk. Ook mijn eigen kinderen en mijn vrouw Bep zijn op die manier begonnen. Nadat iemand goed is ingewerkt, is hij/zij klaar voor allerhande keukenvoorbereidingen. Denk aan slaatjes opmaken, uien schoonmaken, berenpoten vervaardigen. Uiteindelijk groeit een werknemer door naar het helpen van onze klanten en bedienen van de kassa.”

“Alles is met liefde bereid en dat proef je!”

 Sjaak de oprichter v/d cafetaria

Heerlijke, eigengemaakte sauzen
Jacco: “Onze meest recente paradepaardjes zijn de Black Angus Burger en Big Irish Beef Burger. Ook zijn we bijzonder trots op onze luxe, ambachtelijk belegde broodjes. We gaan voor kwaliteit en echtheid. Een voorbeeld: de authentieke döner in onze ‘kapsalon’ komt van een Turkse leverancier. Wat uniek is bij Jacco’s, is dat we veel van onze lekkernijen helemaal zelf vervaardigen. Je proeft de ‘personal touch’ wanneer je bijvoorbeeld onze zelfgemaakte saté-, knoflook-, stroganoff- en jägersaus probeert.”

Bep de oprichter v/d cafeatria

Catering, bedrijfslunch en overwerkmaaltijden
Jacco’s staat bekend om het zeer uitgebreide cateringaanbod; voor elk feestje of evenement de lekkerste ingrediënten. Bedrijven kunnen terecht voor de lunch en overwerkmaaltijden. Met liefde bereid en dat proef je! Jacco: “Net als al onze beroemde sauzen, zijn ook onze heerlijke kipschnitzels, kipvleugels, halve kippen, kip- en varkenssaté, fricandeau, rosbief, slaatjes, shoarma, gyros en spare ribs allemaal van eigen hand. Bovendien bieden wij onze klanten tijdens de wintermaanden hutspot, boerenkool- en zuurkoolstamppot uit eigen keuken. Eet smakelijk!”

Trek gekregen? Plaats nu uw bestelling!

Mooi oude overzichtsfoto van toen.